Mate Teklić

Welcome to the world of virtual winemaking

Perhaps you have heard of cult winemakers, great winemakers, garage winemakers or even boutique winemakers, this is a unique opportunity to meet a virtual winemaker. Hoiw can one become a virtual winemaker?

Prvo, morate često piti vino, otprilike 5 – 7 različitih vina tjedno da razvijete kakav – takav ukus i da sebi stvorite kontekst za odmjeravanje/ocjenjivanje vina. Nakon što ste popili toliko vina da sami sebe uvjerite da nešto znate o vinu, otvorite na webu blog i pišite o vinu, ali isključivo iz vlastite perspektive, bez ikakvih utjecaja sa strane. Kad vas je i to krenulo, umislite da možete sami napraviti veliko vino i stvorili ste sve neophodne uvjete da postanete virtualni vinar.

 

Wine evolution of Mate Teklić

 

Step 1 – distribution of wines

mateteklic-klub-car

Krenulo se 2006., nastavilo 2008. u ovom autu, malo-pomalo, a zapravo se vozilo nadugo i naširoko po ovoj zemlji preplavljenoj razno-raznim kretenima prodajući tuđe vino u boci od 0,75 l. To su bila vremena našeg dragog doktora, restorani su bili puni, peglale su se kartice, potpisivali računi, žderali šampjeri i lokala skupa vina razno-raznih ( ponajviše) prevaranata.

S vremenom su i drugi skužili da u tom poslu ima mesa pa su marže pale, a i meni se nije više dalo toliko voziti pa sam se odlučio za otvaranje vinoteke, odnosno Kluba.

 

Step 2 – Klub gurmana i hedonista

klub-gurmana-wine-tasting-4-w

Klub je otvoren u „najboljem“ trenutku, kad je ionako slabo i krhko tržište palo na najmanju moguću mjeru, ali okrenula mi se karta pa je Split doživio turističku renesansu čije plodove i mi u Klubu beremo s degustacijama vina. Zahvaljujući turistima, Klub je stao na noge i u svojoj trećoj godini postojanja postao je samoodrživ,  a uskoro i profitabilan, ali to je druga priča, bitno je da se ljudi koji ga posjećuju dobro osjećaju, a i mi s njima.

 

Step 3 – wine labels

ab2010-paradox-wine-7-w

Da, cijelo vrijeme prodajemo tuđe etikete, borimo se sa konkurencijom, trgovcima s kojima možemo izaći na kraj, ali i vinarima s kojima ne možemo izaći na kraj  jer misle da su puno pametni pa našim kupcima prodaju svoja vina po istim cijenama kao i nama. Dobro, nema problema, sad imamo svoje etikete pa ćemo vidjeti kako stojimo u toj utakmici.

 

Step 4 – great wine

Opus_one3

Istina, vidjela žaba konja da se potkuje pa i ona digla nogu; odnosno, vidio sam kako su Robert Mondavi i baron Rotschild stvorili „Opus one“ pa sam i ja umislio da sa sličnim luđakom mogu uraditi veliko vino. Još mi samo treba pronaći takvog luđaka pa da to vino izbacimo negdje…..2019 ili vjerovatnije 2029 pošto ne mogu pronaći partnera koji bi me pratio u ovom projektu.

 

Step 5 – own winery and wine(s)

Tompojevci, selo kod Vukovara, moj nesuđeni novi dom,poznati  terroir za pšenicu i kukuruz, spremaju se postati sjedište kultne vinarije, kultne barem u mojoj glavi. Već sam poduzeo neke korake, ali realno je da prije najranije 2014 u vinariju nećemo nogom kročiti.

 

Ne(ozbiljna) vina za (ne) ozbiljne ljude

Zašto uopće postoje vina AB2010? Zato što mi je već dosadilo slušati primjedbe tipa „hrvatska vina su preskupa“, „nemaju dobar omjer kvaliteta: cijena, „ograničeni smo samo na autohtone sorte“…. Također želimo razbijati stereotipe tipa „samo bijela vina s Korčule su dobra“, „crna vina s kontinenta ne valjaju….itd.

Ova linija vina posvećena je mom mlađem sinu Adrianu koji već u 3-oj godini života pokazuje naznake da će se razviti u kvalitetnog gurmana i hedonista, dijete jednostavno voli jesti i to čelape (čevape), kobasice, krumpire….A još kad dodamo da je već jednom iskapio vino iz čaše koja je nepažnjom ostavljena na stolu u njegovoj blizini, znamo da je riječ o velikom potencijalu za virtualno, a  možda čak i za stvarno vinarstvo. Malo su mu se zacrvenjele oči, ali moglo je biti i gore, idemo dalje.

Suma sumarum, ajmo piti vino, ne obazirimo se na brendove i trendove, boj ne bije srce u junaka nego otvarač za boce i dobra čaša.